Bij het bedenken van de zwemles in de Surfplas hadden we niet durven dromen op zo’n grote opkomst. Laat staan dat we hadden nagedacht over wat het in de media (krant en radio) teweeg zou brengen. Laten we even terugblikken....
Met de komst van het nieuwe zwem ABC is duidelijk beschreven wat je met de vaardigheden die je leert met welk diploma kan;
Zwem A diploma: zwembad zonder attracties.
Zwem B diploma: zwembad met attracties glijbaan, wildwater stuk of golfslagbad
Zwem C diploma: zwemmen in een recreatieplas zonder stroming

Maar goed, een reactieplas is wel anders dan een zwembad:
- Er ligt zand op de bodem
- Daardoor is het water donkerder
- Er zitten vissen en komen die dichterbij?

Binnen de Technische Commissie is het idee ontstaan om een zwemles te organiseren in de Surfplas. Met z’n 3-en zijn wij (Susanne, Volker en Ellis) aan dit project gaan werken:
- Wat gaan we doen met welke kinderen? Niveau 1 is natuurlijk nog niet zover als kinderen met een A of B diploma.
- Moeten we een vergunning regelen?
- Hoe maken we het bekend?
- En willen alle commissies (vaarcommissie, wedstrijdcommissie en EHBO) aan dit project mee werken, want veiligheid staat wel voorop.

Gelukkig werd het idee met enthousiasme ontvangen door het bestuur, de commissies en onze instructeurs. Er werd een draaiboek gemaakt, de vergunning aangevraagd, mensen gevraagd om te komen helpen en zo waren we klaar voor de buitenles.

En wat een goede timing. In een week met lekker zomesweer 2x naar de Surfplas voor de zwemlessen van de dinsdag en vrijdagavond. Na een demonstratie van de wedstrijdgroep, vaarcommissie en onze instructeurs die zomers de stranden bewaken mochten jullie aan de slag.

Met veel enthousiasme en plezier zijn jullie 4 onderdelen langs gegaan deze avond. Het onderdeel EHBO waar je leerde om een pleister te plakken, een verbandje aan te leggen en er zijn ook groepen die zelfs de stabiele zijligging van hun instructeur geleerd hebben.

Het tweede onderdeel was een strand onderdeel. Afhankelijk van de groep is hier een kruiwagen race gedaan, renspelletjes en ook het ocean onderdeel beachflags (een afvalrace met stokjes in het zand, vergelijkbaar met stoelendans) mocht niet ontbreken.

En dan voor twee onderdelen het water in.
Ook hier was er diversiteit in de onderdelen omdat nog niet iedereen een diploma heeft. Kinderen hebben verschillende spelletjes in het water gedaan, een stukje gezwommen langs de ballenlijn, met luchtbedden en banden gespeeld en ook de rescue boards van de wedstrijdploeg werden met veel plezier uitgetest.

Voor veel ouders kwam het als een verrassing, maar ook voor de ouders hadden we even een moment ingelast. Tijdens dit onderdeel is uitgelegd waarom we de buitenlessen organiseren. Er zijn tips en tricks uitgewisseld waar je aan zou moeten denken als je een dag naar de recreatieplas of zee gaat. Als ouder is het belangrijk dat je zelf test of er stroming staat en hoe diep het water is. Denk er wel bij na dat stroming door het getij (hoog en laag water) of door een toename van de wind kan veranderen. Als ouder dien je dus de hele dag alert te blijven op veranderingen. Daarnaast is maken van goede afspraken met je kind verstandig. Waar zitten papa en mama? Bedenk dat je vast niet de enige op het strand bent met een blauwe parasol of een oranje windscherm, dus zorg er voor dat je deze uniek maakt, zodat je kind je altijd terug kan vinden.

Ook het spelen met opblaasbaar speelgoed is besproken. Leuk en zeker aan te raden, maar denk na over de veiligheid. Als een kind met de krokodil of eenhoorn de zee op drijft, zorgt dat zowel bij het kind als de ouders onnodig voor paniek. Ook het gebruik van zwemvleugels wordt in water met stroming en op zee afgeraden om die zelfde reden afgeraden. Het beste advies is om samen met je kind te spelen in het water.

Ook is het gebruik van “06-bandjes” aanbod gekomen. Dit jaar zijn er wederom 06-bandjes gratis beschikbaar gesteld door reddingsbrigade Nederland en de politie. Op het bandje kan de naam van het kind en het 06 nummer van de ouder genoteerd worden, zodat een kind snel met ouders herenigd kan worden als het zijn ouders is kwijt geraakt. Dit voorkomt een hoop ellende.
De bandjes zijn bij de meeste strandposten gratis af te halen.
Tenslotte was er de mogelijkheid om als ouder ook eens met een reddingsboei te werpen.

Ook de krant heeft hoogte gekregen van onze activiteiten. Het AD Groene Hart pakte uit met een groot stuk in de krant en twee mooie foto’s. Ook op Radio 1 is aandacht besteed aan de buitenlessen en de aandacht voor veiligheid bij het zwemmen in buitenwater. Luka, Seth en moeder Arda waren bereid om naar de “studiobus” te komen om mee te praten over de lessen in de Surfplas.

Al met al kijken wij terug op twee zeer geslaagde buitenlessen. We willen iedereen bedanken voor zijn deelname en inzet!! Het is mooi om te zien hoe alle verschillende commissies van de brigade samen hebben gewerkt binnen dit project.

Volgend jaar gaan we dit opnieuw opnemen in het les programma.

Namens de organisatie: fijne vakantie met veel zwemplezier.

Groeten,
Susanne, Volker en Ellis

Foto’s zijn te vinden op:
- de website van de Goudse reddingsbrigade onder de tab foto’s

- de facebook pagina van de Goudse Reddingsbrigade

De uitzending van Radio 1 is terug te luisteren op:
- deel 1
- deel 2

Het stuk in het AD Groen Hart is terug te lezen op: link AD

Sponsors

In/uitloggen

Lidmaatschap en Lesgeld

Het bestuur wil u er graag nogmaals op wijzen dat u de mogelijkheid heeft de zwemles 3 keer per jaar op te zeggen, dat betekent dat men kan opzeggen;

  • voor 1 maart, de zwemles stopt per 1 april
  • voor 1 juli, de zwemles stopt per 1 september
  • voor 1 december, de zwemles stopt per 1 januari 

Wanneer u niet tijdig opzegt, dient u het zwemgeld tot de volgende opzegdatum te betalen.
Binnen 4 weken krijgt u bericht van uitschrijving indien dit niet het geval is verzoeken wij u contact op te nemen met het  secretariaat