De Goudse Reddings Brigade heeft een rijke wedstrijd historie. Al sinds het ontstaan van de vereniging wordt er meegedaan aan allerlei verschillende soorten wedstrijden en ook nu vindt je de brigade Gouda op bijna alle wedstrijden in Nederland en daar buiten! En dat al jaren met veel succes.

Onze vereniging, die een van de grootste reddingsbrigades van Nederland is, is dus altijd op zoek naar nieuw aanstormend wedstrijdtalent. En is trots op alle zwemmers die op dit moment in de verschillende wedstrijdploegen zitten. Talenten van de GRB komen, bijna, altijd uit onze eigen zwemopleidingen. Vaak leren ze zwemmen bij de GRB en gaan vervolgens hun zwemmend redden diploma’s halen. Hierdoor komen ze vaak al in aanraking met het wedstrijdgevoel. En als een zwemmer enig talent heeft wordt hij of zij vaak door hun instructeur of een lid van de wedstrijd groep gevraagd om een training te komen mee doen. Op deze manier zijn bijna al onze wedstrijd zwemmers begonnen; gewoon omdat het leuk is om te zwemmen en omdat het leuk is dat zo snel mogelijk te doen.

Het wedstrijdzwemmen bij de GRB is natuurlijk iets anders dan de zwemsport die we vaak op televisie zien. Bij die zwemsport gaat het er om wie de snelste is met een bepaalde zwemslag en dat dan op diverse verschillende afstanden.

Bij de reddingsbrigades willen we dat ook weten natuurlijk maar omdat wij een reddingsbrigade zijn en wij zijn opgeleid om mensen zwemmend te redden zijn bij ons alle zwemonderdelen gericht op het zwemmend redden. Bij de reddingsbrigades willen we dus weten wie er nu het snelste een drenkeling heeft gered, of welk team het snelste 4 drenkeling op de kant heeft.

Omdat onze zwemsport veel verschillende onderdelen en wedstrijd soorten heeft maar die allen wel te maken hebben met het zwemmend redden en omdat men deze sport in de hele wereld bedrijft, noemen we het; Lifesaving.

De Lifesaving sport kent de volgende soorten wedstrijden:

Pool Lifesaving

Dit zijn wedstrijden met onderdelen uit de diplomalijn die alle kinderen in Nederland leren bij diploma’s zoals junior redder, zwemmend redder of lifesaver. Deze wedstrijden worden gezwommen in overdekte zwembaden in heel Nederland. Deze wedstrijden doen we altijd in team verband. Een team bestaat uit maximaal 6 zwemmers waarvan er steeds 4 een onderdeel zwemmen.

Onderdelen kunnen zijn: 4 x 25 mtr pop vervoeren, popduiken voor ploegen en lijnredding

De belangrijkste wedstrijd is het Nederlands Kampioenschap Pool Lifesaving.

Pool ILSE (International Life Saving Europe)

Dit zijn ook wedstrijden met onderdelen die komen uit de diplomalijn. Echter deze onderdelen komen uit de mondiale Lifesaving sport en worden dus in de hele wereld hetzelfde gezwommen.

Deze wedstrijden doe je individueel maar wel namens de Goudse Reddings Brigade. Ook hier is de belangrijkste wedstrijd het Nederlands Kampioenschap ILSE. Omdat dit internationale onderdelen zijn kun je tijdens deze wedstrijd jezelf in een Nederland vertegenwoordigend team zwemmen en, als je dus goed genoeg bent kans maken om mee te gaan naar een Europees of Wereldkampioenschap (A,B, en M categorie). Zwemmers in de C en de D categorie maken kans om te worden opgenomen in het Nationale talenten ontwikkeling programma.

Trainingstijden


Voor de Pool Lifesaving en de Pool ILSE trainen we bij de GRB op de volgende dagen in het Groenhovenbad te Gouda.

Dinsdag voor de groep tot 14 jaar van 18.30 tot 19.45 en van 14 jaar en ouder van 20.15 tot 21.15. 
Vrijdag voor de groep van 12 jaar en ouder van 18.30 tot 19.30.
Zaterdag voor alle groepen van 15.15 tot 17.45.

Zwemmers worden ingedeeld op niveau en zwemmen in 25mtr banen.Je wordt door je coach ingedeeld in één van de groepen op leeftijd en niveau.

Ocean events

Voor Ocean events geldt hetzelfde als bij de ILSE wedstrijden; in de hele wereld zijn deze onderdelen hetzelfde. Alleen gaan we voor deze wedstrijden naar buiten. De naam verraad het al een beetje; we zoeken hierbij de zee op. Omdat in Nederland veel brigades niet aan de kust wonen zijn de wedstrijden hier ook in meren, vennetjes en plassen.

Dit is toch wel het spectaculairste wat onze Lifesaving sport te bieden heeft zoek maar eens op Youtube! In Australië worden deze wedstrijden live op televisie uitgezonden en is het geen uitzondering als er meer dan 1000 deelnemers meedoen. Maar daar is het zeewater natuurlijk ook veel warmer en zijn de golven veel hoger dan hier in Nederland. Ocean wedstrijden doe je individueel en in teamverband.

De onderdelen voor Ocean wedstrijden gebeuren in het water en op het land. En er worden materialen bij gebruikt die je niet in een zwembad tegenkomt zoals een rescueboard en surfski.

Trainingen voor de Ocean events beginnen medio april/mei bij de surfplas in Reeuwijk. Trainingen bestaan uit; hardlopen op het strand, zwemmen in de plas (vaak met wetsuit), boarden op de plas en surfski oefenen. De GRB beschikt over voldoende trainingsmateriaal. Trainingen beginnen rond 09.30 in de ochtend en zijn meestal rond 13.00 weer afgelopen. Ook kun je voor deze wedstrijden makkelijk zelf oefenen door hard te lopen en vaker te gaan zwemmen in het buitenwater.       

Overige wedstrijden

Naast deze drie soorten wedstrijden doet de GRB ook mee met:

Serc (Simulated Emergency Response Competition)

Bij deze wedstrijd gaat het er echt om welk team het beste hulp kan bieden aan een water gerelateerd ongeval. Er wordt een ongeval in scene gezet dat zo goed en zo snel mogelijk moet worden opgelost door een team van 4 redders.

Wedstrijden kunnen zowel in het zwembad als in het buitenwater worden gehouden. En zijn altijd in teamverband waarbij een team uit 4 redders van 1 brigade bestaat. Deze wedstrijden worden niet door de wedstrijd commissie georganiseerd maar door de zweminstructie groep.

Trainen voor de SERC doe je dus tijdens het leszwemmen. Daar leer je alle technieken om SERC ongevallen op te lossen.

Marathon

Bij deze wedstrijden gaat het er om hoeveel meters een zwemmer kan zwemmen binnen een vastgestelde tijd. Een zwemmer moet meerdere keren per avond zwemmen. Je zwemt dus individueel maar toch ook in teamverband want aan het eind van de wedstrijd gaat het er om welke reddingsbrigade er uiteindelijk de meeste meters totaal heeft gezwommen. Een marathon team bestaan uit minimaal 6 zwemmers die meestal om de beurt 10 minuten achter elkaar baantjes zwemmen.

Om mee te mogen doen moet je 15 jaar zijn en beschikken over een goede conditie en zwemtechniek. Er worden ook jeugdmarathons georganiseerd.


Sponsors

In/uitloggen

Lidmaatschap en Lesgeld

Het bestuur wil u er graag nogmaals op wijzen dat u in 2018 de mogelijkheid heeft de zwemles 3 keer per jaar op te zeggen, dat betekent dat men kan opzeggen;

  • voor 1 maart, de zwemles stopt per 1 april
  • voor 1 juli, de zwemles stopt per 1 september
  • voor 1 december, de zwemles stopt per 1 januari 

Wanneer u niet tijdig opzegt, dient u het zwemgeld tot de volgende opzegdatum te betalen.
binnen 4 weken bericht krijgt van uitschrijving en men anders contact op moet nemen met het secretariaat

--------------------

Het lidmaatschap, van de GRB, moet u opzeggen voor 1 december van het lopende jaar.